José Ras

José Ras geboren 1950, opleiding Academie van Beeldende Kunsten, Willem de Koning, lerarenopleiding beeldende vorming ckv.

Na de kunstacademie ben ik wandelende schilderijen gaan maken waar ook geluid bij hoort. De jassen heb ik als show gepresenteerd met als eindbeeld een tableau vivant. Om me verbonden te voelen met mijn omgeving, wil ik het aantrekken.

De wandreliëfs zijn uit hout en linnen opgebouwd. Door met een dubbele laag hout te werken kan ik het reliëf realiseren door met kussentjes de uitgezaagde vormen op te vullen. Daarna geef ik de huid structuur door er allerlei materiaal op te plakken en te beschilderen.

De wandreliëfs en aquarellen zijn een belangrijke uiting van mijn gevoelsleven. Meestal speel ik met vormen die ontleend zijn uit de natuur. Ook de aquarellen zijn gemaakt in een gemengde techniek, maar hier zijn het de pigmenten van de verf die een spontaan kleurrijk verhaal vertellen van ijsvormen, oervormen, waterbewegingen, zeeën en stillevens, geaccentueerd met stof, stiksels en foto’s. Het is steeds weer een zoektocht om het uiterlijk en het innerlijk bij elkaar te laten komen.
In de loop der jaren heb ik op verschillende plaatsen in Nederland groeps- en solotentoonstellingen gehad. De laatste tien jaar heb ik in Zeeland gewoond en meegewerkt aan tentoonstellingen in galerie Kunst&Vorm.

Ik geef lessen en workshops in schilderen, tekenen en sieraden maken.
Ik heb lesgegeven aan verschillende doelgroepen: allochtonen, verstandelijk gehandicapten, ckv/tekenen en textiel aan havo en vmbo-leerlingen. Ook heb ik schilder en tekenlessen gegeven aan volwassenen en kinderen bij kunsteducaties.