Francisca Henneman

Francisca Henneman (1962) heeft aan de Willem de Koning Academie Modevormgeving gestudeerd (1985-1990).
Niet alleen het textiel, maar juist het gebruik van onverwachte industriële materialen als rubber en silicone boeit haar nog steeds. Dat zie je in haar sieraden, die zij vanaf 2006 onder het label Difranci maakt. Sinds 2018 maakt zij ook objecten uit rubber en silicone. Met haar objecten neemt Francisca deel aan verschillende textiel biënnales in Europa. Zij exposeert haar sieraden en objecten in galeries, museumwinkels en andere kunstevenementen zowel in Nederland als ook in het buitenland.

Het experimenteren met verschillende materialen en het ontdekken van verschillende texturen en structuren en het uitwerken daarvan is een vast onderdeel van het werk van Francisca.
Zij gebruikt bijvoorbeeld oude ambachtelijke technieken als haken en breien. Dit combineert zij met het industriële rubber en silicone. Hiermee ontstaan bijzondere texturen en structuren.
Door intuïtief te werken groeit het werk onder haar vingers en ontstaan de vormen.  Zij maakt objecten die je in droomlandschappen kan neerzetten, met haar eigen versie van zowel dierlijke, koraalachtige als plantaardige organismen.

Een kleine blik in haar atelier is te zien dit YouTube filmpje (https://youtu.be/deKqaKAXJ3Y), gemaakt door Piet Dees van galerie de Tuinkamer in Hoofddorp.