Tjitske Koopmans

Sinds de afronding van de lerarenopleiding handvaardigheid 1990 (specialisatie Keramiek) maakt Tjitske Koopmans (geb. 1957) keramische beelden van diverse soorten klei in verschillende technieken. Aanvankelijk werkte zij met dunne platen uitgerolde klei. Haar uitgangspunt waren gebruiksvoorwerpen die zij in haar objecten ontdeed van hun oorspronkelijke functie.

Tegenwoordig geeft zij de voorkeur aan het opkneden van klei om tot een organische vormentaal te komen. Zij wordt geïnspireerd door natuurlijke vormen en groei: schelpen, bomen, dieren, menselijke houdingen. Haar werk leidt tot ‘gestaltes’, vaas- of schaalachtige objecten en schelpachtige vormen.

Dé uitdaging voor haar is om deze organische vormen extreem dunwandig op te bouwen. Zij gebruikt daarbij fijne chamotte en paperclay. In haar recente werk verwerkt zij dunne plaatjes klei om een gelaagde textuur te laten ontstaan. Ook experimenteert zij met verschillende kleuren klei, verwerkt in één werkstuk. Haar gestileerde beelden die al werkend ontstaan krijgen zo een lichtheid en kwetsbaarheid, in letterlijke en figuurlijke zin. Met glazuur versterkt Tjitske de zeggingskracht van haar beelden.

In de loop der jaren heeft Tjitske Koopmans aan een aantal exposities deelgenomen. Recent stond zij op de keramiekmarkt in Dordrecht en op de Kunstmarkt in Barendrecht.

Tjitske Koopmans – Keramiek 06-3377 9852

tjitskekoopmans@exto.nl

insta: @koopmanstjitske

TjK_2vaas.JPG
dikke holle vrouw.jpg
lange verwarring (1)jpg.jpg