top of page
Martin Nillesen

Ik ben autonoom fotograaf, geboren op 18 Augustus 1952 te Rijswijk (Z-H). Na de middelbare school volgde ik de MTS voor Fotografie te Den Haag 1975-1979 en de Vrije Academie (Psychopolis) te Den Haag 1972-1975  (Fotografie, Grafiek en Zeefdruk). Na jaren als commercieel fotograaf gewerkt te hebben heb ik er voor gekozen om mij op vrij werk te concentreren.

 

Mijn huidige activiteit is de Autonome Fotografie. Ik benader de fotografie niet vanuit een commercieel oogpunt en zoek vaak de lijn en vorm in het detail. Deze foto's bewerk ik digitaal om de sfeer en uitstraling te laten weergeven die ik ervoer tijdens het maken van de foto. Ik probeer het perspectief te verwijderen uit de foto en door in te zoomen op detail om de pure lijn, vorm of herhaling over te houden en benut hierbij de verwijdering van elk traditioneel ‘foto’-effect om de klare lijn over te houden.

 

PROJECTEN

 

Beweging

Fotografie is normaliter een statisch gebeuren. Door tijdens de belichting te zoomen, draaien of te bewegen ontstaat er een ander beeld die meer toeval dan sturing heeft. Mijn streven is om hierdoor pure vorm en expressie te laten ontstaan die de grens van fotografie en schilderkunst overschrijdt.

 

Graffiti

Ik heb een fascinatie voor graffiti. Dit project is het registreren van - meestal illegale - graffiti en tags op muren en electrakasten in de openbare ruimten. Doordat deze vaak binnen enkele uren worden verwijderd, zijn deze vormen van menselijke zelfexpressie vaak onopgemerkt. Ik probeer deze werken te fotografen, documenteren en als een collectie te verzamelen.

 

What’s behind

De westerse mens neigt van nature naar het afschermen van zijn bezittingen. Een muur om de tuin, een hek of andere barricade om niet te laten zien wat ik niet mag(?) zien. De norm is dat je dan niet als een voyeur toch probeert te ontdekken wat er achter zit. Voor mij zit de spanning in het handhaven van het mysterie van wat er achter die muur of deur zit. 

https://www.martinnillesen.nl

bottom of page