top of page

Maaike Wijnands
 

Maaike Wijnands is gefascineerd door mechanica, met name van machines van apparaten. Tandwielen, raderwerk, kabels, pijpen, snoeren, ze bouwt er een eigen wereld mee. Een onzinnige oplossing voor een niet bestaand probleem, of een proces dat in de soep loopt.
Met haar collages wil ze entertainen. De werken zijn vrolijk en vreemd. Sommige  zijn esthetische composities, een spel van grote vlakken en subtiele lijnen.
Bij andere zie je een samenstelling van herkenbare onderdelen en kun je je afvragen waar je naar kijkt. Wat gebeurt hier? Hoe werkt het? Is de machine functioneel? Nee, meestal niet.

Haar inspiratie haalt ze overal vandaan: een woord dat wordt opgepikt, een probleem waar ze in het dagelijks leven tegenaan loopt, foto’s van machines van decennia geleden. Soms ontstaat een werk spontaan. Een bijzonder stuk papier kan de start worden van een nieuw werk. 

Maaike Wijnands (1963) is in 1989 afgestudeerd aan de Willem de Kooning Academie, Rotterdam als grafisch ontwerper. Vanuit haar eigen studio ontwerpt zij vooral infographics en toegepaste illustraties in opdracht van stichtingen, onderwijsinstellingen en overheidsorganisaties.
Daarnaast is er altijd de liefde voor autonoom werk geweest. Na jaren met acryl geschilderd te hebben heeft zij de overstap gemaakt naar collage met gemengde technieken, zoals monotypeprintwerk, acrylverf, inkt, houtskool en potlood.
Ze houdt van het proces, het samenstellen en het schuiven van losse onderdelen. Grafisch ontwerpen en collages maken hebben veel gemeen.

www.maaikewijnands.com


 

Maaike_3.JPG
Maaike_1.JPG
Maaike_2.JPG
Maaike_5.JPG
Maaike_4.JPG
Maaike_6.JPG
bottom of page